Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image


Scroll to Top

To Top

ISJ Constanta

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI

1.10.2014

În perioada 2 – 6 octombrie,  elevii și cadrele didactice  din Constanța vor marca Ziua Mondială a Educației – 5 octombrie –  prin activități cultural-artistice și sportive menite să evidențieze rolul profesorului, precum și importanța culturii și a educației în societate.

Astfel, joi, 2 octombrie, ora 19.00, inspectorii școlari din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța alături de elevi și cadre didactice, vor participa la spectacolul de balet „Cenuşăreasa”, de la  Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, în semn de prețuire a  culturii  și de apreciere a artiștilor de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

Întrucât educația este interdependentă de familie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a inițiat o  activitate sportivă de masă, intitulată Eveniment sportiv pentru toți, pe două roți, manifestare sportivă  ce  constă într-o plimbare cu bicicleta, pentru toți cei mici şi mari – copii, profesori și părinți – pe traseul Complex Perla Mamaia – zona Hotelului Rex, în data de 4 octombrie, începând cu ora 10.00. La acest  eveniment vor participa preşcolarii şi şcolarii, împreună cu părinții și cu dascălii lor.

Cu acest prilej, inspectorul școlar general, prof. dr. Răducu Popescu, a declarat: „Sunt două evenimente inedite inițiate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța  și sute de evenimente organizate de cadrele didactice cu prilejul Zilei Mondiale a Educației,  în acest an, și doresc ca cei 110.000 de elevi  să-și amintească, zi de zi, de dascălii care muncesc pentru  ca  ei să-și  împlinească un destin.  Vă invităm să participați la aceste evenimente, fiindcă numai împreună, profesori și părinți, putem da o educație solidă copiilor.”

Centralizare activităţi Ziua Educatiei

Spectacol umanitar de dans sportiv

01.10.2014

Pe data de 5 octombrie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” va avea loc un spectacol umanitar de dansuri standard şi dansuri latino-americane – Şcoala Master Dance, la care vor participa părinţi şi elevi de la unităţile şcolare din municipiul şi judeţul Constanţa.

Fondurile obţinute vor fi direcţionate către construcţia şi modernizarea secţiei de terapie intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

unnamed

 

Un nou laborator multimedia a fost inaugurat

30.09.2014

2 (3)

Luni, 29 septembrie a.c., în prezenţa inspectorului şcolar gereral, prof.dr.Răducu Popescu, directorul Liceului Teoretic „Traian”, prof.Constantin Caracoti, a inaugurat laboratorul multimedia, dotat  cu o tablă inteligentă Prestigio Multiboard-Widows 8.1, (multi-touch screen), cu  accesorii și echipamente IT.

Cu acest prilej, inspectorul şcolar general a ţinut să felicite conducerea unităţii şcolare, dar şi pe doamna profesoară Gabriela Violeta Tănăsescu, alături de elevii ei, câştigători ai concursului internaţional „Skype la clasă – competiție de lecții interactive“, organizat de Microsoft România și Fundația EOS (Educating for an Open Society Romania) în perioada 15 mai-15 iunie a.c, cu proiectul ”Photography helps people to see” („Fotografia îi ajută pe oameni să vadă“). „Vă doresc, doamna profesoară, să folosiţi cât se poate de intens această tablă inteligentă, cu toate funcţiile ei, iar voi, elevi, să descoperiți funcții noi și moduri de întrebuințare ale acestei table, altele decât cele la care vă gândiți acum. Vă doresc mult succes în continuare!”.

În acest sens, atât elevii, cât şi profesorul coordonator le-au arătat celor prezenţi cât de utilă le este o astfel de tablă inteligentă.

La rândul său, directorul Liceului Teoretic „Traian”, prof.Constantin Caracoti, a declarat că este prima tablă inteligentă din judeţul Constanţa. „Este un pas uriaş în educaţie, pentru că, iată, am trecut de la tabla clasică cu cretă, la cea ecologică cu marker, iar acum la cea inteligentă. Această tablă inteligentă ne va ajuta în desfăşurarea orelor la toate disciplinele în acest laborator multimedia. Sperăm să reuşim să facem un laborator complet dotat, de care să beneficieze toţi elevii, şi ne dorim ca toate clasele liceului nostru să fie echipate cu astfel de table”.

DSC02022

Două medalii obținute de elevii mirciști la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului

30.09.2014

foto IESO

Componenţii lotului olimpic al României, prezenţi la a VIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO), au fost distinşi cu trei medalii de argint şi o medalie de bronz, dintre care două medalii au intrat în posesia elevilor de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, George Costin Dobrin – Medalie de argint  – și Diana Andreea Catană - Medalie de bronz.

La ediţia din acest an, desfăşurată în Spania, la Santander, în perioada 22-29 septembrie 2014, au participat 81 elevi din 21 de ţări. În cadrul aceleiași competiții s-a desfășurat și  concursul ITFI (International Team Field Investigation). Elevii au fost împărțiți  în 8 echipe mixte și au susținut o prezentare despre un proiect efectuat pe teren. Elevul George Costin Dobrin a obținut cu echipa sa Premiul special pentru cea mai bună cercetare științifică.

 IMAG3450

Inspectorul şcolar general, prof.dr.Răducu Popescu, prezent la conferinţa „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, ediţia a IX-a

29.09.2014

DSC02029

Luni, 29 septembrie 2014, inspectorul şcolar general, prof.dr.Răducu Popescu, a participat la conferinţa de presă organizată de Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Constanţa în contextul derulării, la nivel naţional, a celei de-a IX-a ediţii a manifestării „Săptămâna prevenirii criminalităţii” (perioada 29 septembrie – 3 octombrie a.c.).

Cu acest prilej, inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu, a mulţumit Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa pentru colaborarea şi implicarea lui în activităţile privind prevenirea infracţionalităţii atât în şcoală, cât şi în proximitatea acesteia.

Totodată, inspectorul şcolar general a purtat discuţii cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, dar şi ai IPJ Constanţa pe tema direcţiilor de prevenire a delincvenţei juvenile.

IMG-20140929-WA0000 (1)

 

Palatul Copiilor: Deschiderea anului şcolar 2014-2015

27.09.2015

IMAG0753

Sâmbătă, 27 septembrie, echipa managerială a Palatului Copiilor din Constanța a marcat deschiderea anului şcolar 2014-2015, printr-un spectacol susţinut de elevii coordonați de profesorii palatului.

În deschiderea spectacolului, directorul Palatului Copiilor, prof. Badea Cosmin Petrișor, a transmis mesajul domniei sale către profesori, elevi și părinți: „Avem cea mai importanta datorie din lume, aceea de a forma personalități, de a modela caractere, de a crea condiții pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. (…) Este important să depistăm aptitudinile, înclinațiile, talentele, preferințele elevului și să-l orientăm spre acel tip de activitate care-i va pune cel mai bine în lumină acea latură a personalității sale, care-l va ajuta în viitor să devină un bun sportiv, un bun actor, un bun pictor.

Dacă vom forma o echipă împreună cu părinții, atunci rezultatele nu se vor lăsa mult timp așteptate.

Vă doresc tuturor sănătate, spor la muncă și un an plin de succes și rezultate excepționale în nobila profesie pe care ne-am ales-o.”

Într-o sală arhiplină, elevii dornici să se înscrie la activitățile educative au aplaudat, rând pe rând, momentele artistice pregătite de către colegii lor de la cercurile de muzică, dans și teatru.

IMAG0719

Alte patru microbuze şcolare au fost repartizate

microbuze_09

Marţi, 23 septembrie a.c., încă patru microbuze destinate transportului elevilor au fost repartizate localităţilor Corbu, Dobromir, Deleni şi Chirnogeni. Cu acest prilej, inspectorul şcolar general, prof.dr.Răducu Popescu, împreună cu vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, şi prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a înmânat, pe rând, primarilor cheile microbuzelor şcolare.

În acest sens, inspectorul școlar general, Răducu Popescu, a declarat că microbuzele noi sunt extrem de necesare pentru elevi, în condiţiile în care mulţi dintre ei rămâneau între localităţi din cauza uzurii avansate a unor autovehicule. Prezenţa acestor microbuze este foarte importantă pentru obţinerea unor rezultate mai bune, pentru timpul scurt şi siguranţa cu care sunt transportaţi copiii din localităţile din care vin către unităţile şcolare şi înapoi. Este un sprijin real pentru şcoală, pentru comunitate, o promisiune respectată de către Guvernul României”.

La rândul său, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, a menţionat că microbuzele şcolare noi sunt distribuite prin program guvernamental. Continuă programul început de Guvernul României. Imediat ce au venit aceste microbuze, i-am chemat pe primari să le ia, pentru că școala a început deja, iar copiii au neapărată nevoie de ele, pentru că trebuie să ajungă în timp util la cursuri”.

Totodată, primarii s-au arătat încântați de microbuzele şcolare primite de la Guvern. Suntem nevoiți să facem două curse dimineața, două la terminarea orelor de curs pentru că transportăm elevii începând de la clasa a II-a până la clasa a VIII-a. Avem 34 de copii care ar trebui transportați la liceul din Negru Vodă și cu această ocazie cred că vom reuși să-i ducem și pe ei“, a spus Gheorghe Manta, primarul din Chirnogeni.

Până la sfârşitul acestui an, 34 de microbuze şcolare noi vor mai fi repartizate primăriilor din judeţul Constanţa.

 DSC02010

Inspectorul şcolar general, prof.dr.Răducu Popescu, prezent la redeschiderea Şcolii Primare Vadu

23.09.2014

DSC01988

Marţi, 23 septembrie a.c., inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu, împreună cu inspectorul şcolar pentru învăţământ primar, prof.Mihaela Anghelescu şi inspectorul şcolar pentru educaţie fizică, prof.Dragoş Ciucan, a fost prezent la redeschiderea Şcolii primare Vadu (structură a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Lazăr” din Corbu). La eveniment au participat primarul localităţii Corbu, Marian Gălbinaşu, directorul unităţii şcolare alături de părinţii elevilor şi reprezentanţi ai presei locale.

Cu acest prilej, inspectorul şcolar general a menţionat părinţilor prezenţi că redeschiderea Şcolii primare Vadu se datorează implicării Primăriei Corbu şi a Consiliului Local cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. „Redeschiderea unităţii şcolare închisă temporar, în anii precedenţi, este un prilej de bucurie pentru părinţi, în principal pentru copii şi pentru noi, cadrele didactice. Ne vom asigura că le vom oferi un învăţământ de calitate. Totodată îi felicit pe părinţi, Primăria şi Consiliul care au participat la această iniţiativă de a redeschide această unitate şcolară necesară în judeţul Constanţa. O unitate şcolară cu tradiţie, clădită în 1923. Pe de altă parte, vizitând clasele unde sunt mici şcolari, am constatat că au nevoie de unele dotări şi, vom iniţia, în acest sens, o Caravană sau o acţiune de colectare a mijloacelor utilizate în educaţie şi cred că fiecare şcoală are posibilitatea să contribuie cu ceva pentru a oferi copiilor din acest sat o educaţie de calitate”.

Potrivit directorului unităţii de învăţământ, prof. Badea Elena, în prezent, în unitatea şcolară, învaţă simultan 25 de elevi –clasă pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, şi 15 elevi –clasele a III-a şi a IV-a.

„Vreau să mulţumesc domnului inspector şcolar general care ne-a ajutat foarte mult în redeschiderea şcolii pentru că speranţe prea mari nu mai aveam. Erau 27 de km pe care trebuia să îi parcurgă copilul meu în fiecare zi. Foarte obositor. Astăzi am retrăit bucuria de a revedea această şcoală din nou deschisă”, a declarat Ilie Gabriela, părinte.

La rândul său, primarul localităţii Corbu, Marian Gălbinaşu, a mulţumit Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa pentru sprijinul acordat în redeschiderea unităţii şcolare. Ne dorim ca şi grad de acumulare de cunoştinţe să fie un progres evident. Pe fondul liniştii pe care au căpătat-o părinţii prin redeschiderea în acest an şcolar a unităţii de învăţământ, sperăm ca rezultatele noastre să fie din ce în ce în ce mai bune. Nu în ultimul rând, suntem bucuroşi să ştim că, în cursul zilei de astăzi, ni se va repartiza şi un microbuz şcolar care ne era foarte necesar întrucât aveam două trasee diferite de mers privind naveta cu elevii”.

DSC01993

Microbuze şcolare pentru şase localităţi din judeţul Constanţa

20.09.2014

DSC01972

Inspectorul şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu, alături de prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, a înmânat, vineri, 19 septembrie, în parcarea CJC, directorilor de unităţi şcolare şi primarilor din localităţile Independența, Ostrov, Ion Corvin, Pantelimon, Saligny şi Horia, cheile de la şase microbuze şcolare.

Cu acest prilej, inspectorul şcolar general a declarat că repartizarea celor şase microbuze şcolare primăriilor din judeţ, dar şi a celorlalte care vor urma, reprezintă un real sprijin pentru elevi. „Astăzi s-a rezolvat o problemă extrem de importantă reprezentată de transportul elevilor, de transferul lor dintr-un sat către unitatea şcolară, o promisiune respectată de către actualul Guvern. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să primim şi celelalte microbuze şcolare destinate altor unităţi şcolare, un sprijin important pentru educaţie, dar mai ales pentru elevi. Toate solicitările unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Constanţa au fost aprobate. Sperăm ca, în prima tranşă, 20 de unităţi şcolare să primească sprijin la transportul elevilor din partea administraţiei locale”.

La rândul său, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinshi, a menţionat că în total, anul acesta, vor ajunge în judeţ 46 de microbuze şcolare. „Din cele 46 de solicitări, toate aprobate din partea primarilor de comune din judeţul Constanţa, până acum, au ajuns în judeţ 8 microbuze: două au fost ridicate, în luna iulie a.c., în piaţa Victoria, de către primarii de la Agigea şi Crucea, iar şase microbuze vor pleca astăzi (n.r-ieri) către Horia, Independenţa, Ion Corvin, Ostrov, Pantelimon şi Saligny. Alte patru microbuze vor veni, în cursul săptămânii viitoare, la Corbu, Dobromir, Deleni şi Chirnogeni. Începând cu luna octombrie şi până în decembrie, cele 34 de microbuze restante vor ajunge în judeţ. Faptul că, în judeţ, copiii noştri se vor bucura de siguranţă şi confort este ceea ce contează şi le urez copiilor spor la învăţătură”.

Atât primarii din comune, cât şi directorii de şcoli susţin că aceste microbuze şcolare erau absolut necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor şcolare. „Au fost copii care nu au ajuns la școală și au suferit când microbuzul a fost stricat. Este foarte important pentru ei să ajungă la şcoală şi să nu piardă lecţiile. Acest microbuz a venit ca o mană cerească“, a spus Monica Răgușilă, directorul şcolii din Independența.

„Cel puţin 50 de elevi vor beneficia de transportul acestui microbuz pe cele două rute pe care trebuie să le parcurgă în comuna noastră. Ei vor avea posibilitatea să se mişte mult mai repede şi în condiţii mult mai bune”,a spus Nicolae Dragomir, primar Ostrov.

„Datorită distanţelor mari şi a numărului mare de copii care au fost transportați în toți acești ani, microbuzul pe care l-am avut s-a stricat din punct de vedere tehnic. Noi, în fiecare an, am asigurat asistenţa tehnică şi reparaţiile necesare. Vom asigura aceleaşi condiţii şi acestui microbuz pentru buna desfăşurare a procesului de învăţământ la nivelul comunei Independenţa“, a declarat Cristea Gâscan, primar Independența.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, este de părere că aceste microbuze şcolare vor avea un efect benefic asupra învățământului din mediul rural. „Sperăm, ca până la sfârşitul acestui mandat, toate localităţile din judeţul Constanţa, să aibă suficiente microbuze pentru transportul tututor elevilor între sate către şcolile generale şi de la comună către liceele cele mai apropiate. Este un pas înainte şi ne dorim ca existenţa acestor microbuze să ducă la rezultate şcolare mult mai bune şi la evitarea abandonului şcolar”.

DSC01977

Inspectorul școlar general, prof. dr. Răducu Popescu, prezent la inaugurarea primei clase SMART din Constanța

17.09.2014

smart (14)

Alături de ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. Remus Pricopie, de viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a participat marți, 16 septembrie, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”,  la inaugurarea primei clase SMART din Constanţa, precum şi la prima lansare a platformei online dedicate profesorilor şi elevilor.

Smart Classroom înseamnă o soluţie de învăţare inovatoare ce utilizează tehnologie de ultimă generaţie: table interactive cu multiple funcţii (Eboard), tablete pentru fiecare elev, soluţii de soft şi conţinut interactiv digital. Aceste soluţii de învăţare performante uşurează procesul de predare-învăţare şi îl fac mult mai atractiv.

Smart Classroom este un proiect dezvoltat de Samsung în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, care le oferă elevilor de liceu soluţii complet digitale de învăţare. O sală de curs a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” a fost echipată în totalitate cu suport hardware şi software, respectiv cu tablete Samsung GALAXY Note 10.1, un E-Board, un LFD şi o imprimantă multifuncţională conectată prin wireless. De asemenea, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea acces la conţinut digital adaptat programei şcolare, prin două cursuri: „Succesul profesional” şi „Comunicarea în mediul online”, dezvoltate în parteneriat cu Junior Achievement şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Prezent la inaugurarea sălii, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că introducerea tehnologiei în şcoli este următorul pas în educaţie. „Oricât de greu ar putea să pară, digitalizarea şcolilor se va întâmpla, oricum nu avem prea multe opţiuni şi, dacă nu o facem noi, vor veni elevii peste noi cu telefoane mobile, cu tablete, cu lecţii de pe internet pe care le învaţă singuri. Cu siguranță această experienţă inedită îi va ajuta să se pregătească pentru viitor şi vom vedea şi aici rezultatele îmbucurătoare pe care le avem deja în Bucureşti, Iaşi şi Timișoara” a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, a menţionat că programele de acest fel ar trebui extinse şi în mediul rural. La rândul său, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, şi-a amintit de anii de liceu. „Intrând în liceu, am crezut că mă voi întoarce în timp, dar întreaga echipă care a lucrat la echiparea acestei săli mi-a pregătit o buclă în timp şi, în vreme ce eu credeam că mă întorc în trecut, mi-am dat seama că, de fapt, păşesc în viitor”, a spus Făgădău. Inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a anunţat că toţi elevii din judeţul Constanţa vor avea acces la cursuri în Smart Classroom pe baza unei programări făcute la directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, prof. dr. Vasile Nicoară. Platforma lansată în premieră, dedicată profesorilor şi elevilor, facilitează urmarea şi predarea de cursuri interactive la clasă sau acasă. Practic, profesorii pot dezvolta lecţii interactive şi pot crea clase virtuale pentru a face procesul de învăţare mai atractiv.

Importanţa învățământului digital este reafirmată şi de studiile în domeniu, care arată că elevii reţin 75% din informaţii atunci când învaţă într-un mod interactiv şi  doar 20% din informaţii când suportul de învăţare este doar audio-video şi numai 5% cand informaţia este citită. Pregătirea materialelor de curs este simplificată prin accesul la surse multiple de informaţie, profesorii economisesc timp şi efort, iar elevii sunt mai atenţi, motivaţi şi implicaţi în procesul de învăţare.” a declarat Sabina Ştirb, reprezentantul firmei Samsung.

← Older