Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image


Scroll to Top

To Top

ISJ Constanta

Doi elevi constănţeni, în Lotul României, la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori

17.10.2014

Calila Hakan şi Neagoe Dan-Mircea, elevi în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân”, vor participa în luna decembrie 2014 la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (fizică, chimie, biologie) care se va desfăşura în Argentina (oraşul Mendoza).

La obţinerea acestei performanţe, Neagoe Dan-Mircea, absolvent al Şcolii Gimnaziale Nr.16 a fost pregătit de prof.Elena Nicolae (fizică), prof.Gina Tone (chimie), prof.Geli Neriman (biologie), iar Calila Hakan a fost îndrumată la clasă de profesorii actuali din liceu – prof. Dogărescu Adina (fizică), prof.Bălaşa Doina (chimie) şi prof. Adriana Popescu (biologie).

Menţionăm că timp de două săptămâni, aceştia s-au pregătit la Bucureşti alături de alţi 13 elevi. În urma ultimei probe, au fost selectaţi doar 6 elevi care vor reprezenta lotul României la olimpiadă.

Informare, Manuale şcolare

16.10.2014

Începând cu 15 octombrie, cadrele didactice, elevii, părinţii şi publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I şi a II-a, în format digital, intrând pe site-ul manuale.edu.ro. Cadrele didactice pot folosi deja la clasă manualele digitale disponibile pentru următoarele discipline „Matematica şi exploarea mediului” (clasele I şi a II-a), „Comunicare în limba română”, (clasa a II-a), „Comunicare în limba modernă – Limba engleză” (cls. I şi a II-a) și „Comunicare în limba română pentru minorităţi” (clasa I). Pentru manualele de la disciplina „Comunicare în limba română”, clasa I, se așteaptă decizia Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor.

În perioada 16 – 20 octombrie 2014, în fiecare unitate școlară va avea loc procesul de selecție a manualelor școlare (analizarea de către cadrul didactic a conținutului manualelor școlare corespunzătoare clasei/claselor la care acesta își desfășoară activitatea; redactarea, avizarea și înregistrarea procesului – verbal privind opțiunile cadrelor didactice cu privire la manualele selectate și numărul de exemplare comandate) – fără implicarea niciunei alte persoane în afara cadrului/cadrelor didactic(e) care își desfășoară activitatea la clasa I, respectiv a II-a.

Comenzile  de manuale vor fi transmise Inspectoratului Școlar Județean Constanța şi Centrului Național de Evaluare și Examinare în perioada 21 – 22 octombrie 2014, urmând ca editurile să distribuie manualele.

Download (PDF, 412KB)

Informare, Balul Bobocilor

16.10.2014

Referitor la incidentul de sâmbătă, 11 octombrie a.c., când trei elevi din Constanța au ajuns la spital în comă alcoolică, în urma participării la un Balul bobocilor, facem următoarele precizări: evenimentul nu a fost organizat de către niciun liceu din Constanța, iar directorii și cadrele didactice nu s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestuia.

Menționăm că Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a delimitat categoric față de persoanele sau societățile care organizează aceste baluri, a interzis promovarea lor și comercializarea de bilete  în liceele constănțene. Părinții sunt responsabili pentru implicarea și participarea elevilor la astfel de evenimente. „Datoria noastră este de a-i conştientiza pe părinţi de riscurile la care se expun copiii dânşilor, participând la asemenea  evenimente, organizate de diverse  firme și anunțate pe site-uri de socializare.”, a declarat inspectorul școlar general, prof. dr. Răducu Popescu.

În cazul elevei de clasa a IX-a,  de la Colegiul Național Pedagogic „C. Brătescu”, conducerea unității școlare a discutat cu părinții  elevei, Consiliul profesorilor clasei propunând ca  aceasta să fie sancționată disciplinar cu mustrare scrisă. În cazul celorlalți elevi, conducerile unităților școlare vor analiza și vor dispune în consecință.

 

Sancţiuni aplicate elevului de la Liceul Teoretic „G. Călinescu”

15.10.2014

Elevul din clasa a VII-a, de la Liceul Teoretic „G. Călinescu”,  autorul incidentului de luni, 13 octombrie, a fost sancționat cu eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3 zile, sancțiunea fiind însoțită de scăderea notei la purtare la 6 (șase).

În ceea ce privește eliminarea de la cursuri pentru 3 zile, aceasta constă în înlocuirea activității obișnuite a elevului, pentru perioada aplicarii sancțiuni, cu un alt tip de activitate, desfășurată  în cadrul unității de învățământ, în conformitate cu prevederile Regulamentului intern al unității de învățământ.

Sancțiunea disciplinară a fost aplicată conform Regulamentului de ordine interioară coroborat cu Regulamentul de organizare și funcționare a unităților din învățământul preuniversitar.

Şedinţa cu directorii de unităţi şcolare

15.10.2014

DSC02261

Marţi, 14 octombrie a.c., la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria”, a avut loc şedinţa cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa. Inspectorul şcolar general, prof.dr.Răducu Popescu, inspectorii şcolari adjuncţi- prof. Irinela Nicolae şi prof.Iris Sarchizian au avut-o drept invitat pe doamna prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, Senatul României la şedinţa cu directorii.

Înainte de prezentarea raportului de activitate al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, inspectorul şcolar general i-a felicitat şi le-a mulţumit directorilor pentru activitatea desfăşurată în anul şcolar 2013-2014. „Coeziunea şi echipa pe care o faceţi din cancelaria dvs vor fi factorii care vor normaliza sistemul de învăţământ preuniversitar. Este important ca toate subiectele discutate la fiecare şedinţă să fie transmise, mai departe, cadrelor didactice din unitatea dumneavoastră de învăţământ pentru că doar aşa ne putem uni eforturile şi ne putem realiza obiectivele”. De asemenea, inspectorul şcolar general a punctat existenţa unei comunicări eficiente şi benefice între directori şi inspectorii şcolari.

Conform agendei de lucru, inspectorul şcolar adjunct, prof.dr. Iris Sarchizian, a prezentat planul managerial pentru anul şcolar 2014-2015, iar inspectorul şcolar adjunct, prof.Irinela Nicolae, a vorbit despre graficul de monitorizare şi control pentru acest an şcolar.

În cuvântul său, prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu a punctat aspecte legate de învăţământul preuniversitar, printre care: apropierea profesorului de elev prin platforme de videocursuri, fomarea personalităţii elevului de către profesorul de la clasă pentru a fi adaptabil la schimbările permanente de pe piaţa muncii, transferul de bune practici de la şcoli la licee printr-o înfrăţire a lor. Trăim una dintre cele mai agitate perioade din istoria învăţământului românesc unde apar schimbări de la o zi la alta. Trebuie să facem în aşa fel încât elevul să se adapteze şcolii, să păstrăm elementele fundamentale şi să adaugăm ceea ce contribuie, pe parcurs, la formarea personalităţii acelui elev”.

Totodată, prof.univ.dr.Ecaterina Andronescu le-a cerut directorilor să realizeze cât mai multe proiecte educaţionale pe fonduri europene. Este important ca şcolile să fie sprijinite să scrie cât mai multe proiecte pentru absorbţia fondurilor europene”.

La finalul şedinţei, doamna senator, prof. univ.dr. Ecaterina Andronescu a răspuns întrebărilor adresate de directorii unităţilor şcolare.

DSC02258

Comenius Regio Partnerships Inclusion Cooperation Flexibility (ICF)

14.10.2014

Miercuri 15 octombrie 2014, ora 15:30, la sediul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională va avea loc conferința de presă din cadrul proiectului Comenius Regio ,,Inclusion Cooperation Flexibility” coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța în parteneriat cu Ufficio Scolastico Teritoriale Monza.

Obiectivul acestui proiect constă în crearea unei noi metode de evaluare a mediului educațional, bazată pe ICF (Clasificarea Internațională a Funcționalității, Dizabilităților și Sănătății creată  de Organizația Mondială a Sănătății) cu scopul de a îmbunătăți realitatea școlară și de a intensifica relațiile între partenerii locali implicați în educație. Accentul cade pe INCLUZIUNEA persoanelor cu nevoi educaționale speciale prin COOPERAREA cu toți factorii locali de decizie din educație pentru FLEXIBILITATEA demersului educaţional.

În cadrul celei de-a treia întâlniri de proiect, partenerii italieni vor vizita unități de învăţământ din Constanța, grădinițe și școli gimnaziale în care sunt incluși elevi cu cerințe educaționale speciale.

La eveniment vor participa inspectorul şcolar general, prof.dr.Răducu Popescu, inspectorul şcolar general-adjunct, prof.Irinela Nicolae, dar şi invitaţi din Italia.

 

Elevi constănţeni, premiaţi la Concursul Naţional de Dezbateri

13.10.2014

În perioada 01-05.10.2014, la Slănic-Moldova, jud.Bacău, s-a desfăşurat Concursul Naţional de Dezbateri Academice – Karl Popper şi World Schools din cadrul proiectului „Tinerii în viaţa comunităţii”, derulat de ARDOR Moldova cu susţinerea Ministerului Tineretului şi Sportului şi cuprins în Calendarul Activităţilor Educative 2014 al MEN.

La această activitate, 10 elevi constănţeni ai claselor IX-XI au obţinut următoarele premii: Popa Vlad – premiul I, clasament individual KP şi premiul al III-lea, clasament pe echipe, Doicescu Alexandra – premiul al III-lea, clasament individual KP şi premiul al II-lea, clasament pe echipe, Răpsigan Delia – premiul al III-lea, clasament pe echipe KP şi Ştefanopol Călin – premiul al III-lea, clasament individual W.S respectiv premiul al II-lea, clasament pe echipe W.S, toţi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. De asemenea, şase elevi au primit menţiuni: trei de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul” Constanţa şi trei de la CNMB.

Menţionăm că elevii participanţi au fost coordonaţi de prof. Ciornea Carmen de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul” Constanţa.

 

 

Elevii de la liceele tehnologice vor face practică în unităţile de turism de pe litoral

11.10.2014

DSC02230

Vineri, 10 octombrie 2014, în sala de conferințe a Hotelului „Royal”, inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a încheiat un protocol de colaborare cu președintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, prin care elevii de la liceele tehnologice cu profil turism şi servicii vor avea posibilitatea să facă practică în unitățile de turism de pe litoral.

Potrivit președintelui ALDD, Corina Martin, acest protocol va aduce beneficii atât în slujba educației, cât și în slujba turismului românesc. „Protocolul încheiat astăzi va face posibil accesul elevilor din unitățile școlare în unitățile de turism din județul Constanța: hoteluri, restaurante, cluburi de noapte, agenții de turism și unități de alimentație publică. Vrem specialişti mai bine pregătiţi în turismul românesc şi în turismul de pe litoral. La fel, ne dorim ca de pe băncile şcolilor din Constanţa, să iasă absolvenţi mai bine pregătiţi pentru activitatea practică. Cred că ne întindem fiecăruia o mână și în foarte scurt timp veți vedea în practică, la lucru efectiv, elevi din liceele constănțene în unitățile noastre”.

La rândul său, inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a declarat: „Preocuparea noastră este de a oferi elevi bine pregătiţi, astfel încât după ce ies de pe băncile școlii  și se angajează, să poată oferi servicii de calitate, lucru care este atât în beneficiul angajatorului, angajatului, cât și turistului. Urez succes tuturor unităţilor şcolare care vor veni şi vor face practică în turism şi ne dorim ca, în cel mai scurt timp, absolvenţii noştri bine pregătiţi să ofere serviciile dorite de turişti.”

În acest sens, prima unitate de învăţământ care a semnat un protocol cu ALDD este Liceul Tehnologic „N. Dumitrescu” din Cumpăna. „Suntem încântați că am semnat acest protocol. Proiectul nostru este cuprinzător. Vrem să facem lecții-vizită pentru cei mici și, bineînțeles, practică pentru elevii de liceu, pe cele trei domenii: hoteluri, restaurante și mai ales agenții de turism”, a declarat directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, prof. Irina Pavel.

Prezentă la eveniment, inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic, prof. dr. Gabriela Neagu, a menţionat că următoarele licee de stat cu profil turism şi servicii care vor semna astfel de parteneriate sunt: Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”, Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti”, Colegiul Comercial „Carol I”, dar și Liceul Teoretic Techirghiol.

DSC02243

Cursuri de formare, în anul şcolar 2014-2015, pentru profesorii constănţeni

11.10.2014

DSC02206

Vineri, 10 octombrie a.c., în holul Palatului Copiilor, Casa Corpului Didactic Constanţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, a lansat oficial oferta de formare pentru anul şcolar 2014-2015, realizată sub forma unui Open Space (Tehnologia Spaţiului Deschis).

Cu acest prilej, directorul CCD, prof. Sorina Plopeanu, a declarat: Astăzi cu ocazia Zilei Educaţiei Nonformale, lansăm oficial oferta de formare a instituţiei noastre în acest an şcolar 2014-2015. Anul acesta avem 39 de cursuri de formare avizate sau acreditate de Ministerul Educației Naționale (MEN) care vin în întâmpinarea nevoilor de formare a cadrelor didactice, o analiză de nevoi pe care noi am realizat-o anterior. De asemenea, oferim 6 cursuri acredidate ale instituţiei noastre şi alte câteva cursuri acreditate în parteneriat cu alte instituţii din sistemul educaţional”.

În acest sens, cadrele didactice prezente au avut posibilitatea de a discuta faţă în faţă cu formatorii colaboratori care şi-au prezentat oferta de cursuri de formare continuă şi au răspuns la întrebări.

Oferta este disponibilă atât pe forumul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, la secţiunea alocată Casei Corpului Didactic Constanţa, cât şi pe site-ul instituţiei (http://www.ccdconstanta.ro/).

 DSC02214

← Older