Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Activități Recente

Deschiderea oficială a Olimpiadei Internaţionale de Lectură, la Constanţa

3.09.2014

DSC01895

Aproape 110 elevi şi profesori însoţitori din toată ţara, dar şi din Republica Moldova au participat marţi, 2 septembrie a.c., în Aula Bibliotecii Universitare „Ovidius”,  la deschiderea oficială a Olimpiadei Internaţionale de Lectură, organizată în perioada 2-6 septembrie la Constanţa. Din prezidiu au făcut parte lect. dr. Anca-Denisa Petrache, inspector general din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar general-adjunct, prof.univ.dr. Liviu Papadima, prorector al Universităţii din Bucureşti, conf.univ.dr. Cristina Tamaş, Universitatea „Ovidius” şi prof.univ.dr. Gîrţu Mihai- prorector Relaţii internaţionale şi imagine instituţională, Universitatea „Ovidius” Constanţa.

În deschiderea Olimpiadei, lect.dr. Anca-Denisa Petrache, inspector general, MEN, a precizat că „îmi doresc ca, în timp, acest proiect să crească frumos şi să instituie o tradiţie care să ne înnobileze pe noi toţi aceia care ne aflăm, astăzi (n.r-ieri, 2.09.2014), în aula Universităţii constănţene. Sper să fie utile aceste zile pentru voi şi fiecare să le folosească, aşa cum simte, şi să plece de aici cu o experienţă benefică, iar la ediţiile următoare, sala să se dovedească a fi neîncăpătoare”.

La rândul său, prof.univ.dr. Liviu Papadima, prorector al Universităţii din Bucureşti, s-a declarat încântat de prezenţa sa în cadrul Comisiei centrale a Olimpiadei Internaţionale de Lectură, menţionând că la această competiţie cea mai importantă  este experienţa dobândită. „Sunt bucuros să mă aflu aici. Lectura ca atare nu este o problemă locală sau doar a tineretului din România, este o problemă generală şi globală, cu o deschidere importantă pentru noi toţi. Sunteţi aici într-un eveniment competitiv, iar din punctul meu de vedere, cel mai mult contează, nu neapărat cine câştigă, ci ceea ce veţi duce fiecare dintre voi, acasă. Veţi avea destul timp în viaţă să treceţi printr-o sumedie de competiţii, cu mize grele şi dure. În momentul de faţă este important să vă găsiţi pe voi înşivă, să ştiţi cum vă aşezaţi printr-o astfel de competiţie”.

Cu acest prilej, inspectorul şcolar general–adjunct, prof.Irinela Nicolae, a transmis salutul inspectorului şcolar general, prof.dr. Răducu Popescu de „Bun-venit!” la malul mării. Totodată, inspectorul şcolar general-adjunct a adresat mulţumiri şi felicitări atât inspectorului şcolar pentru limba şi literatura română, cât şi directorilor și profesorilor de limba și literatura română din Constanța pentru eforturile depuse în organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei Internaţionale de Lectură, iar elevilor mult succes la proba scrisă.

Nu în ultimul rând, conf.univ.dr. Cristina Tamaş, Facultatea de Litere,  Universitatea „Ovidius”, a punctat faptul că „Lectura este primul pas spre cunoaştere, dar şi spre creaţie. Mărturisesc că prezenţa dumneavoastră la acest concurs înseamnă foarte mult prin simplul fapt că încercaţi să depăşiţi o etapă şi să înţelegeţi ce înseamnă competiţia şi cât de importantă este lectura în existenţa noastră”.

Proba scrisă a concursului se va desfăşura miercuri, 3 septembrie, între orele 10.00-13:00, la Colegiul Naţional Pedagogic „C-tin Brătescu”, iar festivitatea de premiere va avea loc joi, 4 septembrie, în sala „Remus Opreanu” a Instituţiei Prefectului.

 DSC01893