Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Comunicate de presă

Inspectorul școlar general, prof. dr. Răducu Popescu, prezent la inaugurarea primei clase SMART din Constanța

17.09.2014

smart (14)

Alături de ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. Remus Pricopie, de viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a participat marți, 16 septembrie, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”,  la inaugurarea primei clase SMART din Constanţa, precum şi la prima lansare a platformei online dedicate profesorilor şi elevilor.

Smart Classroom înseamnă o soluţie de învăţare inovatoare ce utilizează tehnologie de ultimă generaţie: table interactive cu multiple funcţii (Eboard), tablete pentru fiecare elev, soluţii de soft şi conţinut interactiv digital. Aceste soluţii de învăţare performante uşurează procesul de predare-învăţare şi îl fac mult mai atractiv.

Smart Classroom este un proiect dezvoltat de Samsung în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, care le oferă elevilor de liceu soluţii complet digitale de învăţare. O sală de curs a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” a fost echipată în totalitate cu suport hardware şi software, respectiv cu tablete Samsung GALAXY Note 10.1, un E-Board, un LFD şi o imprimantă multifuncţională conectată prin wireless. De asemenea, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor avea acces la conţinut digital adaptat programei şcolare, prin două cursuri: „Succesul profesional” şi „Comunicarea în mediul online”, dezvoltate în parteneriat cu Junior Achievement şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Prezent la inaugurarea sălii, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că introducerea tehnologiei în şcoli este următorul pas în educaţie. „Oricât de greu ar putea să pară, digitalizarea şcolilor se va întâmpla, oricum nu avem prea multe opţiuni şi, dacă nu o facem noi, vor veni elevii peste noi cu telefoane mobile, cu tablete, cu lecţii de pe internet pe care le învaţă singuri. Cu siguranță această experienţă inedită îi va ajuta să se pregătească pentru viitor şi vom vedea şi aici rezultatele îmbucurătoare pe care le avem deja în Bucureşti, Iaşi şi Timișoara” a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, a menţionat că programele de acest fel ar trebui extinse şi în mediul rural. La rândul său, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, şi-a amintit de anii de liceu. „Intrând în liceu, am crezut că mă voi întoarce în timp, dar întreaga echipă care a lucrat la echiparea acestei săli mi-a pregătit o buclă în timp şi, în vreme ce eu credeam că mă întorc în trecut, mi-am dat seama că, de fapt, păşesc în viitor”, a spus Făgădău. Inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a anunţat că toţi elevii din judeţul Constanţa vor avea acces la cursuri în Smart Classroom pe baza unei programări făcute la directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, prof. dr. Vasile Nicoară. Platforma lansată în premieră, dedicată profesorilor şi elevilor, facilitează urmarea şi predarea de cursuri interactive la clasă sau acasă. Practic, profesorii pot dezvolta lecţii interactive şi pot crea clase virtuale pentru a face procesul de învăţare mai atractiv.

Importanţa învățământului digital este reafirmată şi de studiile în domeniu, care arată că elevii reţin 75% din informaţii atunci când învaţă într-un mod interactiv şi  doar 20% din informaţii când suportul de învăţare este doar audio-video şi numai 5% cand informaţia este citită. Pregătirea materialelor de curs este simplificată prin accesul la surse multiple de informaţie, profesorii economisesc timp şi efort, iar elevii sunt mai atenţi, motivaţi şi implicaţi în procesul de învăţare.” a declarat Sabina Ştirb, reprezentantul firmei Samsung.